«Файне місто»: як пройшов та чим дивував фестиваль у 2017 році

«Файне місто»: як пройшов та чим дивував фестиваль у 2017

Автор: Оля Манделюк

20 – 23 липня пройшов п’ятий ювілейний музичний фестиваль «Файне місто». Редакція «ТернопільОнлайн» не пропустила такого дійства, відфестивалила та уже готова поділитись враженнями про те, що слухалось та як жилося на фестивалі протягом 4 днів.

Слоган «Файного міста» – «Територія вільних людей». Вільними були й організатори у підборі виконавців. Вони не обмежували себе жанровими рамками, тому 6 сцен фестивалю наповнили рок-, поп-, інді гурти, ді-джей сети, літературні читання та театральні виступи. Всього разом вийшло 100 учасників.

Не перераховуватимемо усіх, напишемо тільки про найбільш очікувані та неочікувані виступи. Один з них – це камбек «Димної суміші». Участь гурту у фестивалі стала справжнім сюрпризом. Приємністю було й те, що Сашко Чемеров, лідер гурту, представив свій американський проект The Gitas. От тільки люди, що зібрались послухати гурти, заповнили хіба невеликий клуб. А після перших пісень «Димної», їх стало ще менше. Ми не розділили такого «ентузіазму», а слухали та відривались разом з гуртом під «О, Боже мій», «Океан», «В країні ілюзій», …)

Можливо, усі поспішали до Light Stage, де починали виступати «Один в каное». А варто було поспішати, адже слухачів зібралось більше, ніж вміщала зона сцени. Ми ж потрапили на лайт-сцену тільки о 00:00 на виступ київського інді, електропоп гурт Kadnay. Наживо почули гурт вперше, нам сподобалось і Вам радимо)

Увечері другого дня, ми вчились швидко бігати та бути біля двох сцен одночасно. За розкладом на Main Stage виступала «Друга ріка» до 22:30. О 22:00 на Dark stage грав німецький метал-гурт Caliban. Одразу після нього на Main stage виступали хедлайнери – фіни Poets of the Fall. Але нам вдалось, і ми побували усюди.

Окрім Kadnay, фестивальним відкриттям для нас став дарк-поп гурт Bloom Twins. Дівчата зібрали більше ніж аншлаг на Light Stage, і зони перед сценою для всіх охочих послухати не вистачило. Тому багатьом довелось насолоджуватись музикою гурту за металевою сіткою огорожі Light stage.

Окремо слід сказати, що цьогорічним учасником фестивалю став німецький гурт Guano Apes, на концерт якого українська публіка чекала з великим нетерпінням. Рокери виконували нові пісні. Можливо тому, після чотирьох композицій, люди, які стояли позаду почали розходитись. Але ті, хто дослухали і дочекались, почули і «Open your eyes», і «Big in Japan».

Великим досягненням цьогорічного «Файного міста» була організованість. Усі артисти на Main Stage виступали за графіком, без затримок та змін. Звук теж став кращим, на відміну від попереднього року. Щоправда, гітарні та барабанні партії часто звучали потужніше ніж голоси фронтментів та фронтвуменок.

У 2017 році територія вільних людей прийняла близько 20 000 людей: молодь, дорослі, рокери, байкери, хіпстери, фестиваль відвідували навіть цілими сім’ями. Щоб вмістити таку кількість людей, організатори обрали нову локацію – іподром неподалік міста.

Гості фестивалю добирались сюди громадським транспортом, маршрути якого продовжили майже до самого іподрому. Майже – це більше кілометра від зупинки до входу. Трохи забагато для прогулянки з важкими рюкзаками під палючим сонцем.

Для тих, хто добирався на авто, у кукурудзяному полі облаштували стоянку. Скосили траву та відділили її від решти території стрічкою. Коштувала така атракція 200 гривень за 4 дні, або 70 грн за один. І йти від неї до входу було не набагато менше, ніж від зупинки маршрутки, а проїхати до входу вдавалось не кожному.

Хоч людей у черзі до входу було багато, обмін білета на браслет та вхід на територію фестивалю зайняв не більше десяти хвилин. На території фестивалю було три наметових містечка: платне з безкоштовними дровами, душовими та туалетами, байкерське та безкоштовне. Для останнього теж передбачались душові, але платні – 15 грн за банний сеанс у кабінці з синьої клейонки.

Та навіть такий сеанс доводилось чекати годину в черзі під палючим сонцем. Але нічого страшного, крижаний душ швидко приводив до тями. Ще однією спа-послугою були грязьові ванни біля кабінок. Щоправда, на третій день хтось поставив біля них дерев’яні палети, для тих, хто все ж хотів залишитись чистим після миття.

Цього року зона біля сцени відводилась лише для музики. Ніяких фудкортів з картоплею, м’ясом та ход-догами на кожному кроці. Лаконічна точка з їжею біля сцени, намети з пивом та квасом – люди справді приходили до сцени слухати музику. Хоча й у спеціально відведеній зоні фудкортів було важко знайти, що поїсти. П’ять яток з їжею, дві з coffee-to-go та одна з випічкою. Але було багато точок з пивом та морозивом. Саме те, що потрібно для 30 градусної спеки.

Ось так і пройшов фестиваль, на який ми так довго чекали. Зі своїми недоліками в організації інфраструктури «файного містечка», але й перевагами у музичному наповненні. Ми вижили, задоволені та чекаємо на «Файне місто 2018».

Автор: Манделюк Оля

Коментарі

вверх