Трипільска культура в Вертебі

Трипільська культура є однією з основних давньоземлеробських культур мідного віку. Трипільські племена займали простори Східної Європи від Дніпра до Карпат, від Полісся до Чорного моря і Балканського півострова. Розвивалася ця культура в IV–III тис. до н. е. (протягом 1500–2000 років) і пройшла в своєму розвитку три етапи — ранній, середній та пізній. В Україні виявлено понад тисячу пам’яток трипільської культури.

Ареал поширення трипільської культури
Ареал поширення трипільської культури повністю захоплював територію сучасної Тернопільської області. Ілюстрація з Вікіпедії.

«Так, ми знайшли керамічний мальований посуд – великі миски, посуд для зберігання зерна. Вони розмальовані ззовні і зсередини червоними, чорними та білими фарбами природнього походження, які збереглися до сьогоднішніх днів. Серед орнаментів – геометричні композиції та багато знаків-символів. Є унікальна знахідка – посудина культового призначення – глечик з запряженими головами биків. »

— Михайло Сохацький,  директор Борщівського краєзнавчого музею.

Серед знахідок є серія скульптур людей – і чоловіків, і жінок, а також серія скульптур тварин – бики, корови, вівці, собаки. Для чого трипільці ліпили такі фігурки, дослідникам сказати важко. Окрім того, у Вертебі знайшли знаряддя праці, виготовлені з рога оленя: шила, кістяні проколки, мотика, Також грузила для ткацького верстата, зернотерки, обереги і амулети, переважно намиста з кісток і зубів собаки, вовка чи оленя.

Трипілська кераміка. Фото з Вікіпедії
Трипілська кераміка. Фото з Вікіпедії

У складі цьогорічної експедиції у печері Вертеба були й антропологи зі США та Японії. Для подальшого вивчення вони взяли мікроскопічні фрагменти кісток трипільців, знайдених у підземних лабіринтах. Під час лабораторних та радіохімічних досліджень намагатимуться встановити вік знахідок.

За матеріалами 20 хвилин, Украінформ, Вікіпедія.

Коментарі

вверх